test

Annemieke was veertig toen zij in de overgang kwam. Veel van haar vriendinnen hadden in die periode nog kleine kinderen. Juist door het verschil in levensfase en de beleving die daarbij hoorde, vond zij het moeilijk om haar ervaringen te delen en heeft zij zich vaak alleen gevoeld. Waar vriendinnen slecht sliepen door tandjes die doorkwamen, moest Annemieke haar lakens verschonen door overgangssymptomen als opvliegers en nachtelijk zweten. 

Accepteren wat is

Na verloop van tijd leerde ik te accepteren wat er was in plaats van me ertegen te verzetten. Het is heel gemakkelijk om te balen van alle ongemakken die je tegenkomt. De opvliegers die in de weg zitten, de stemmingswisselingen, het gebrek aan slaap. Toch zorgt de acceptatie ervoor dat al die ongemakken een stuk sneller weer voorbijgaan vertelt Annemieke. 

Door te realiseren dat alles wat zij ervaarde tijdelijk was, leerde zij hier op een andere manier mee om te gaan. Er kwam ruimte om te onderzoeken wat zij kon veranderen aan haar levensstijl. Zo ontdekte zij onder meer dat het aanpassen van haar voedingspatroon veel impact had op de symptomen die zij ervaarde. Bovendien bracht onderzoek naar gebruiken in andere culturen een volledig nieuwe kijk op deze fase.

Het viel me op dat wij in het Westen vaak naar de overgang kijken als een einde. Een vrouw is niet langer vruchtbaar en lijkt daarmee een belangrijke functie te missen. Bij het zoeken naar informatie over mijn symptomen, kwam ik steeds vaker gebruiken uit andere culturen tegen. Het fascineerde me hoe bij hen het benutten van levenswijsheid centraal staat en de laatste menstruatie net zo goed verwelkomd wordt als de eerste.

Praten over de overgang

Alhoewel Annemieke pas toen haar vriendinnen in de overgang kwamen echt over deze fase is gaan praten, benadrukt zij hoe belangrijk het is om dit gesprek te voeren. Niet alleen als vrouwen onder elkaar om ervaringen te delen, maar zeker ook voor bewustwording in de omgeving en bij de volgende generatie. 

Zo vertelt zij onder meer hoe in haar lijn van de familie alle vrouwen vroeg in de overgang kwamen. Het is heel belangrijk om hier rekening mee te houden, zeker als mensen ervoor kiezen op latere leeftijd kinderen te krijgen. Bovendien krijgt ook de omgeving te maken met de gevolgen van de overgang in het dagelijks leven. Ik wil iedereen dan ook stimuleren om het gesprek te voeren, te vertellen wat je ervaart en nodig hebt. De overgang biedt zoveel nieuwe kansen en mogelijkheden, maak hier met elkaar gebruik van.

Sluit je aan bij LadyBirth

Help jij net als Annemieke graag om het gesprek op gang te brengen? Om ervaringen te delen en anderen te informeren en inspireren? Of kun jij juist wel wat hulp gebruiken in het duiden en verhelpen van de symptomen die jij ervaart? Sluit je dan nu aan bij de LadyBirth Community!

Categorieën

Vragen of opmerkingen?

Wil jij ergens meer over weten en kun je het antwoord niet vinden in onze community? Neem dan contact met ons op.

schelp-portrait

Deel jouw kennis en ervaringen

Niemand hoeft er alleen voor te staan in de overgang! In de LadyBirth community verbind jij je met andere vrouwen. Je kunt meelezen, vragen stellen en ervaringen delen. Zo ondersteunen we elkaar om onze nieuwe krachten en capaciteiten te ontdekken. We doorbreken het taboe, leren van elkaar en laten de levenskracht en wijsheid zien waarover wij beschikken. Twee miljoen Nederlandse vrouwen in de overgang én midden in het leven.