Overgangsklachten

Overgangsklachten ontstaan met name doordat je lichaam moet wennen aan de schommelingen in je hormoonspiegels. Gemiddeld beginnen deze schommelingen in je 40’s levensfase en houden deze 5 tot 15 jaar aan. In deze tijd ervaart 80% van de vrouwen klachten, te veel als je het ons vraagt want er zijn vele manieren om jezelf te ondersteunen en de regie te nemen over jouw hormonen. LadyBirth zet zich in om zoveel mogelijk vrouwen hierover te informeren.

Overgangsklachten vrouwen

Zo’n 80% van de Nederlandse vrouwen in de overgang ervaart klachten. Zij zijn gemiddeld 47 jaar oud wanneer hun cyclus onregelmatig wordt. Enkele jaren hiervoor kunnen zij zowel typische als atypische symptomen gaan ervaren.

Typische klachten als gevolg van de symptomen zijn wetenschappelijk gerelateerd aan de overgang. De meest bekende zijn onregelmatige menstruatie, nachtzweten, opvliegers en stemmingswisselingen. Ook vaginale droogheid, gespannen borsten, slaapstoornissen horen hierbij. Niet-typische klachten kunnen samenhangen met hormonale veranderingen, maar ook een andere oorzaak hebben. Voorbeelden hiervan zijn prikkelbaarheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, hersenmist, snel geïrriteerd, slechte concentratie, vermoeidheid en verlies van libido. Of jij met overgangsklachten te maken krijgt en in welke mate is moeilijk te voorspellen. De meeste klachten verdwijnen als je hormonen, vaak met hulp, een nieuw evenwicht hebben gevonden.

Als we onze hormoonhuishouding goed ondersteunen dan kunnen we ons richten op de positieve effecten van de 40’s levensfase die een enorme oerkracht met zich mee brengt waar jij gebruik van kunt maken. Zo kan de afname in zorghormonen en toename in testosteron ervoor zorgen dat jij daadkrachtiger wordt en een nieuwe levensenergie ervaart. Veel vrouwen ontwikkelen in deze periode extra zelfkennis en een nieuw zelfbewustzijn. Dit leidt veelal tot uiteenlopende levensvragen, die op hun beurt onverwachte toekomstkeuzes teweeg kunnen brengen.

Onregelmatig ongesteld

Misschien wel het duidelijkste en meest bekende fenomeen van de overgang, onregelmatige menstruatie. Zodra jouw cyclus verandert is de kans groot dat jij in de overgang bent. Bereid je hierop voor!

pexels-anna-shvets-3727513
grapefruit

Kennis is de sleutel!

Veel vrouwen raken bezorgd, gestrest of soms onzeker wanneer zij veranderingen in body of mind ervaren die zij niet kunnen duiden. Weten dat het jouw schommelende hormonen zijn die dit veroorzaken en dat je in de overgang zit is de eerste stap. Jouw klachten zijn ‘normaal’ en er zijn talloze manieren om jezelf te ondersteunen. Bovendien zijn er nog 1,7 miljoen andere vrouwen in deze levensfase waar jij je mee kunt verbinden. Benut de kans om van elkaar te leren en elkaar te inspireren en  ondersteunen. 

Beeldmerk-1-3

Van klacht naar kracht!

De overgang als nieuwe levensfase

De overgang staat helaas vooral nog bekend om haar opvliegers en andere lichamelijke ongemakken. Terwijl de overgang misschien wel je meest krachtige levensfase kan zijn! De fase waarin jij jezelf op een andere manier kunt leren kennen, de leiding neemt en de touwtjes in handen hebt!

grapefruit

Het is tijd voor een nieuw imago van de vrouw in de overgang. Zij is authentiek, levenslustig, krachtig en staat midden in het leven. Nieuwsgierig? Lees dan meer.

Wat is de overgang?

Hormonen in de overgang

Community

schelp-portrait

Overgangsklachten behandelen

Slechts één op de vijf vrouwen in de overgang ervaart geen klachten. Voor de rest van de vrouwen geldt dat een tijdige ondersteuning van klachten helpt om gezondheidsrisico’s op de lange termijn voorkomen. Hierbij is het belangrijk om de ondersteuning te vinden die bij je past. Denk bijvoorbeeld aan een verandering in je levensstijl, het toevoegen van natuurlijke supplementen aan je dieet of op jouw klachten gerichte hormoontherapie.