Hormonen in de overgang

Hormonen regelen allerlei processen in je lichaam, van je energieniveau tot hoe je je voelt en zelfs hoe je lichaam eruitziet. Met de overgang wordt een nieuwe levensfase ingeluid, die alles te maken heeft met hormonen. In deze periode veranderen je hormoonspiegels, probeert je lichaam een tijd lang je vruchtbaarheid te behouden en gaat dan op zoek naar een nieuwe balans. Een proces dat allerlei klachten met zich mee kan brengen.

Welke hormonen bepalen de overgang?

De overgang begint al jaren voordat de menstruatie uitblijft. Zo wordt het vanaf je 40e levensjaar steeds moeilijker om eicellen te laten rijpen, waardoor een omgekeerde pubertijd wordt ingezet. Alhoewel je lichaam graag vruchtbaar wil blijven neemt de productie van progesteron en oestrogeen af. Gevolg hiervan is dat de hormoonhuishouding veranderd en er een disbalans ontstaat die lichamelijke en geestelijke klachten teweeg kan brengen.

De hormoonschommelingen die je kent van de menstruatiecyclus worden tijdens de overgang versterkt. De eisprong zal in deze periode geleidelijk minder plaatsvinden tot deze stopt. Aangezien progesteron normaal gesproken tijdens de eisprong vrijkomt, zal dit hormoon niet langer worden aangemaakt. Ook oestrogeen wordt in steeds mindere mate in de eierstokken geproduceerd. Aangezien dit hormoon een belangrijke functie heeft, zal het lichaam op zoek gaan naar andere mogelijkheden. Zo zullen er voortaan lagere hoeveelheden oestrogeen worden aangemaakt in het lichaamsvet en kun je een toename aan gewicht bemerken.

Zodra vrouwen de eerste symptomen ervaren weten zij vaak nog niet dat zij in de overgang zitten. Door het taboe over dit onderwerp te doorbreken en goed te informeren, helpt LadyBirth vrouwen om meer te leren over hun hormonen en ondersteuning zodat zij zoveel mogelijk kunnen genieten van deze krachtige en bijzondere levensfase.

Hormonen in de overgang

De belangrijkste hormonen die veranderen tijdens de overgang zijn oestrogeen en progesteron. De daling in hormoonspiegels zorgt ervoor dat je lichaam en geest op zoek gaan naar een nieuwe balans.

pexels-anna-shvets-3727513
grapefruit

Hormonale klachten

Klachten vanuit hormonale disbalans kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Tijdens de overgang komt de beschermende werking van vrouwelijke hormonen te vervallen. Zo kan de afname van oestrogeen op termijn grote gevolgen hebben. Dit hormoon zorgt onder andere dat de huid stevig en soepel blijft, dat slijmvliezen in stand worden gehouden en zowel botten als hart- en bloedvaten gezond blijven. Houdt klachten op dit gebied dus zeker in de gaten.

De kracht van veranderende hormonen

Naast de klachten die de hormoonschommelingen teweeg kunnen brengen, heeft de overgang ook veel te bieden. Je zorghormoon oestrogeen neemt af en je testosteron neemt geleidelijk toe. Hierdoor ben je als vrouw in de overgang nog beter in staat de leiding te nemen over je eigen leven. Je benut je levenswijsheid, wint aan daadkracht en ontwikkelt een oerkracht waarmee je een nieuwe bron van energie en ideeën kunt aanboren. 

Beeldmerk-1-3

Lees meer over de overgang

De overgang wordt niet of nauwelijks besproken, het is niet sexy genoeg. De periode wordt vaak lacherig benaderd en geassocieerd met opvliegers. Wij laten zien hoeveel meer de overgang omvat.

Wat is de overgang?

Overgangsklachten

Community

schelp-portrait

Herken hormoonveranderingen

Het gebrek aan kennis van de overgang is een maatschappelijk probleem. LadyBirth pakt dit probleem graag aan door jou te informeren over fysieke, mentale en sociale effecten. Hierdoor leer je aan de hand van symptomen de hormoonveranderingen herkennen.